គ្មាន​ការ​លើក​ឡើង​ពី​បញ្ហា​អង្ករ​កម្ពុជា​នៅ អឺរ៉ុប ទេ

អង្ករដែលដាក់​លក់នៅតាមផ្សារក្នុងរាជធានីភ្នំពេញ​។ អង្ករកម្ពុជា​ភាគច្រើននាំចេញ​ទៅ​សហភាព​អឺរ៉ុប។ រូបថត ផាលីណា

ប្រភពពី postkhmer.com : ភ្នំពេញៈ សភា​ពាណិជ្ជកម្ម​សហភាព​អឺរ៉ុប​មិន​ដែល​បាន​លើក​ឡើង​ថា អង្ករ​នាំ​ចេញ​ពី​កម្ពុជា​ទៅ​អ៊ឺរ៉ុប​ត្រូវ​បាន​លាយ​ជាមួយ​អង្ករ វៀតណាម នោះ​ទេ។

តំណាង​មួយ​រូប​របស់​សហភាព​អឺរ៉ុប (EU) កាល​ពី​ម្សិលមិញ​បាន​និយាយ​ថា លោក Karel De Gucht ប្រធាន​ពាណិជ្ជកម្ម​សហភាព​អឺរ៉ុប​មិន​ដែល​បាន​ប្រាប់​ក្រសួង ពាណិជ្ជកម្ម​កម្ពុជា​ថា អង្ករ​កម្ពុជា​មាន «៣០ ភាគរយ» លាយ​ជាមួយ​អង្ករ​ពី​ប្រទេស វៀតណាម ទេ។

ការ​អះអាង​បែប​នេះ​បន្ទាប់​ពី​មាន​ក្តី​បារម្ភ​ថា កម្ពុជា​អាច​បាត់​បង់​ការ​ទទួល​បាន​ការ​អនុគ្រោះ​ចូល​ក្នុង​ទីផ្សារ​ធំ​ជាង​ គេ​បំផុត​របស់​ខ្លួន​មួយ​នេះ។

លោក John Clancy អ្នក​នាំ​ពាក្យ​ប្រធាន​ពាណិជ្ជកម្ម បាន​បញ្ជាក់​ពី​ការ​ពន្យល់​របស់​លោក Gucht កាល​ពី​ម្សិលមិញ​តាម​អ៊ីមែល​ពី​ទីក្រុង ប៊ែរឡាំង មក​ថា មិន​មាន​តួលេខ​ត្រូវ​បាន​គេ​ធ្លាប់​លើក​ឡើង​ទាក់ទង​នឹង​ការ​ត្រួត​ពិនិត្យ​ អង្ករ​កម្ពុជា​នោះ​ទេ។

លោក Clancy បាន​ថ្លែង​ថា៖ «ទេ! គាត់​មិន​បាន​ធ្វើ​ទេ។ គាត់​មិន​បាន​និយាយ​ពី​តួលេខ​នេះ​ទេ។ ប៉ុន្តែ​គាត់​ពិត​ជា​បាន​និយាយ​ថា កម្ពុជា​ត្រូវ​តែ​ត្រួត​ពិនិត្យ​ឲ្យ​បាន​ល្អ​នូវ​អង្ករ​ដែល​ខ្លួន បាន​នាំ​ចេញ​គឺ​ពិត​ជា​អង្ករ​កម្ពុជា និង​មិន​មក​ពី​ទី​ណា​ផ្សេង​នោះ​ទេ»។

ការ​នាំ​ចេញ​អង្ករ​របស់​កម្ពុជា​ក្នុង​រយៈ​ពេល ១១ ខែ​ដំបូង​នៅ​ឆ្នាំ​នេះ​មាន​ចំនួន​សរុប​ជាង ៣៣២ ០០០ តោន ស្ទើរ​តែ​កើន​ឡើង​ពីរ​ដង​ធៀប​នឹង​រយៈ​ពេល​ដូច​គ្នា​កាល​ពី​ឆ្នាំ​ទៅ​ដែល មាន ១៧១ ពាន់​តោន​កាល​ពី​សប្តាហ៍​មុន​នៅ​ក្នុង​ការ​បោះពុម្ព​ផ្សាយ​ជា​សាធារណៈ​របស់​ ឧស្សាហកម្ម Oryza ដោយ​បាន​ស្រង់​សំដី​ប្រធាន​ពាណិជ្ជកម្ម​សភា​អឺរ៉ុប​ថា កម្ពុជា​ប្រឈម​នឹង​ការ​បាត់បង់​កម្មវិធី «អ្វីៗ​ទាំង​អស់​លើក​លែង​តែ​អាវុធ (EBA)» ជាមួយ EU។

កម្ពុជា មិន​ដូចជា វៀតណាម នោះ​ទេ អត្ថ​ប្រយោជន៍​បាន​ពី​កិច្ច​ព្រម​ព្រៀង EBA ជាមួយ EU ដែល​ផ្ដល់​ឲ្យ​ប្រទេស​កំពុង​អភិវឌ្ឍន៍​នូវ​ការ​នាំ​ចេញ​ដោយ​មិន​គិត​ពី​កូតា និង​មិន​គិត​ពន្ធ​នាំ​ចូល​ទៅ​កាន់​ប្រទេស អឺរ៉ុប។

ការ​នាំ​ចូល​អង្ករ​របស់​កម្ពុជា​ទៅ​ប្រទេស​សហភាព​អឺរ៉ុប​មាន​ជាង ៦០ ភាគរយ ឬ ២០ ម៉ឺន តោន ដូច​គ្នា​នៅ​ក្នុង​ខែ វិច្ឆិកា ឆ្នាំ ២០១៣។ ប្រទេស ប៉ូឡូញ បារាំង ហុល្លង់ អេស្ប៉ាញ អង់គ្លេស និង​អាល្លឺម៉ង់ បាន​នាំ​ចូល​ជាង ៤៧ ភាគរយ​នៃ​តួលេខ​សរុប។

លោក Jean-Francois Cautain គណៈ​ប្រតិភូ និង​ជា​អគ្គ​រដ្ឋ​ទូត EU ប្រចាំ​នៅ កម្ពុជា បាន​ថ្លែង​ថា ការ​កើន​ឡើង​យ៉ាង​ខ្លាំង​នឹង​ត្រូវ​ត្រួត​ពិនិត្យ​យ៉ាង​ដិត​ដល់​ដោយ​សារ​ វិស័យ​នេះ​និង​ប្រទេស EU ដែល​កំពុង​ផលិត​អង្ករ​មាន​បញ្ហា​រសើប​ចំពោះ​ការ​បង្កើន​ការ​នាំ​ចូល និង «ការ​រំខាន​ទីផ្សារ​ដ៏​មាន​សក្ដានុពល​នេះ»។ លោក​បន្ត​ថា៖ «ទាក់​ទង​នឹង​ប្រភព​ដើម​នៃ​អង្ករ​កម្ពុជា​គួរ​តែ​ត្រូវ​បាន​ធានា​យ៉ាង​ពេញ​ លេញ។ EU កំពុង​ទាក់​ទង​ជាមួយ​អាជ្ញាធរ​កម្ពុជា​ស្ដី​ពី​បញ្ហា​នេះ»។

លោក ម៉ី កល្យាណ ទីប្រឹក្សា​ជាន់​ខ្ពស់​នៅ​ឧត្តម​ក្រុមប្រឹក្សា​សេដ្ឋកិច្ច​ជាតិ បាន​អំពាវនាវ​ឲ្យ​រដ្ឋាភិបាល​កម្ពុជា​ធ្វើ​ការ​ស៊ើប​អង្កេត​បញ្ហា​ដោយ​សារ​ ការ​បារម្ភ​ថា ការ​ផ្លាស់​ប្តូរ​ឋានៈ EBA របស់​ប្រទេស​អាច​មាន​ផល​វិបាក។ លោក​បន្ត​ថា៖ «យើង​ចាំ​បាច់​ត្រូវ​រក​ប្រភព​បញ្ហា​រក​ភ័ស្ដុតាង​រឹងមាំ និង​ចាត់​វិធានការ​កែតម្រូវ»។

លោក​លើក​ឡើង​ថា៖ «ការ​លុប​ចោល EBA របស់​ប្រទេស​អាច​មាន​ផល​ប៉ះពាល់​គ្រោះថ្នាក់​លើ​វិស័យ​អង្ករ​ទាំង​មូល​ក្នុង ​ការ​នាំ​ចេញ​ពេល​អនាគត​ទៅ EU។ មោទនភាព​របស់​យើង​ក្នុង​ឋានៈ​ជា​ប្រទេស​នាំ​ចេញ​កំពុង​រីក​ចម្រើន​មួយ ទំនុក​ចិត្ត​របស់​យើង​ក្នុង​ការ​ធ្វើ​ពាណិជ្ជកម្ម យីហោ របស់​យើង​ជា​ប្រទេស​នាំ​ចេញ​អង្ករ​ថ្នាក់​ពិភពលោក ហើយ​យើង​ទំនង​ជា​មិន​អាច​សម្រេច​បាន​ទិសដៅ​នាំ​ចេញ​អង្ករ ១ លាន​តោន​នៅ ឆ្នាំ ២០១៥»។

សម្ព័ន្ធ​អ្នក​ផលិត និង​នាំ​ចេញ​អង្ករ​កម្ពុជា (ARPEC) និយាយ​ក្នុង​សេចក្ដី​ប្រកាស​ព័ត៌មាន​មួយ​កាល​ពី​ម្សិលមិញ​ថា ក្រុមហ៊ុន​នាំ​ចេញ​អង្ករ​កម្ពុជា​ទាំងអស់​បាន​ធ្វើ​កំណត់​ត្រា​ពី​ការ​ បារម្ភ​នេះ​ថា នឹង​អាច​ចុះ​ហត្ថលេខា​លើ​ក្រម​ប្រតិបត្តិ​ជាមួយ​ក្រសួង ពាណិជ្ជកម្ម ដើម្បី​គ្រប់​គ្រង​ការ​នាំ​ចេញ​ដោយ​ខ្លួន​ឯង។

លោក វ៉ាន់ ដេវីត លេខាធិការ​រង​របស់ ARPEC និយាយ​ថា ការ​បារម្ភ​ដែល​បាន​ផ្សព្វ​ផ្សាយ​តាម​គេហទំព័រ Oryza គឺ​ក្រៅ​ផ្លូវ​ការ និង​បាន​ផ្សព្វ​ផ្សាយ​ចេញ​ពី​ពាក្យ​ចចាម​អារ៉ាម​នៅ​ក្នុង​រង្វង់ «មជ្ឈដ្ឋាន​របស់ EU»។

លោក​បន្ត​ថា៖ «យើង​នៅ​តែ​រង់ចាំ​មើល ដល់​មាន​ភ័ស្ដុតាង​ច្បាស់​លាស់​ត្រូវ​បាន​ធ្វើ​ឡើង​ដោយ EU យើង​ពិត​ជា​មិន​អភ័យទោស​ដល់​ការ​អះអាង​របស់​ពួកគេ​នោះ​ទេ»។ ក្នុង​ការ​ឆ្លើយ​តប​នឹង​ការ​បង្ហាញ​ថា អង្ករ​កម្ពុជា​មួយ​ចំនួន​អាច​ត្រូវ​បាន​លាយ​ក្នុង​អំឡុង​ឆ្លង​កាត់​រោង​ ម៉ាស៊ីន​កិន​ស្រូវ វៀតណាម លោក វ៉ាន់ បាន​និយាយ​ថា​ការ​កែច្នៃ​ខាង​ក្រៅ​ប្រទេស​មិន​មាន​ន័យ​ថា អង្ករ​ដើម​ពីរ​ប្រភេទ​ត្រូវ​បាន​គេ​លាយ​គ្នា​នោះ​ទេ លោក បន្ថែម​ថា ការ​ផ្គត់​ផ្គង់​រយៈ​ពេល​ខ្លី​នៃ​រោង​ម៉ាស៊ីន​កិន​ស្រូវ កម្ពុជា បាន​ជំរុញ​ឲ្យ​កសិករ​ខ្មែរ បញ្ជូន​ស្រូវ​របស់​ពួកគេ​ទៅ​ប្រទេស វៀតណាម សម្រាប់​កិន។

លោក​បញ្ជាក់​ថា៖ «កម្ពុជា​មិន​មាន​ទុន​ដើម្បី​បង្កើត​ចំនួន​រោង​ម៉ាស៊ីន​កិន​ស្រូវ​ដែល​ ចាំបាច់​ក្នុង​ការ​រក្សា​បាន​នឹង​សមត្ថភាព​នោះ​ទេ។ ប៉ុន្តែ​ការ​ដាំ​ដុះ​ស្រូវ ការ​ប្រមូលផល ការ​កិន​ស្រូវ និង​ការ​នាំ​ចេញ​នៅ​ក្នុង​ប្រទេស កម្ពុជា គឺ ១០០ ភាគរយ​ជា​ផលិតផល​របស់​យើង»៕PB

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: